Български светци, царе, герои – митове и легенди.  Това беше темата 

...
 Български светци, царе, герои – митове и легенди.  Това беше темата 
Коментари Харесай

Български светци, царе, герои – митове и легенди

 

Български светци, царе, герои – легенди и митове.  Това беше темата  на Националния конкурс за илюстрация и превод  от юноши и младежи на български легенди и митове, който организира фондация „ Детето и фолклора “.

 

Повече от 1000 деца, юноши и младежи, в т. ч. и живеещи в чужбина, илюстрираха български легенди и митове и превеждаха на британски език историята на славни български царе, герои и светци.

 

Рисуваха лицата им, превеждаха думите им.  Разлистваха героични страници, разчитаха историята ни.  В рисунките им светците на християнството и героите български си наподобяват.  

 

Точно по този начин си ги е представял народът ни. Светците са герои, непобедими воини, със слово, само че и със мощ и геройство.  Героите са светци, носят морал и нематериалност, прелитат на вихрогони коне, борят се в люти борби, само че също като светците творят чудеса и утвърждават морал и полезности, на които се държи българското царство.

 

Героите в детските рисунки и преводи въплъщават националната орис и са знак на хубавичко нишка, която подрежда живота на българина и реди историята ни. Сред тях са свети имена на царе и патриарси, на хан Аспарух,  хан Крум, цар Симеон Велики, свети Иван Рилски...

 

Сред тях са Крали Марко и неговата юнашка тайфа, покровителите, борци за религия и независимост – Патриарх Евтимий, Индже челник, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Христо Ботев, Гоце Делчев... Светли имена в светла и тъмна история.

 

Най-добрите илюстрации и преводи ще бъдат събрани в електронно издание.

 

Проектът е финансиран по Програма „ София – град на младите и дейните “ на Столична община.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР